Изявления

В памет на Рефат Сюлейман

Тази седмица се отбелязва годишнината от смъртта на Рефат Сюлейман, 26-годишен български работник от турски произход, загинал при изпълнение на служебните си задължения в ThyssenKrupp Steel, Bruckhausen.

Една година на тъга и възмущение за семейството и приятелите му, но също така и за цялата общност на работниците мигранти, които продължават да бъдат изложени на екстремни форми на експлоатация и чието здраве и безопасност са застрашени ежедневно.

Борбата на семейството на Рефат за истина и справедливост и неуморните усилия на българската общност не позволиха още една смърт да бъде заметена под килима. Предварителните резултати от разследването показаха, че Thyssenkrupp Steel са отговорни за „груби нарушения на правилата за безопасност на труда“, които най-вероятно са допринесли за смъртта на Рефат Сюлейман. 

Докато чака отговорните лица да бъдат подведени под отговорност, семейството на Рефат е принудено да оцелява без помощ и подкрепа. Нито Thyssenkrupp Steel, нито общинските власти предложиха помощ и съдействие на съпругата му и двете им малки деца. 

Въпреки че все още има много въпроси, на които трябва да се отговори, едно е сигурно: подизпълнителските фирми и несигурните форми на заетост водят до изключителна експлоатация и застрашават здравето и безопасността на работниците. Промяната на тези условия е важна първа стъпка към осигуряването на по-безопасни и сигурни работни места за всички работници в заводите на Thyssenkrupp и извън тях.