Събития

02.02.2023: Филмова вечер: “Занаяти по наследство” в Хохфелд

Вчера се срещнахме с жители на квартал Хофелд (Дусбург), с които разговаряхме за целите на мигрантската инициатива „Столипиново в Европа“ и за самоорганизацията на българските мигранти в Дуисбург от последните месеци. Какво събра над 2000 работници пред вратите на Тийсенкруп Стийл в Брюкаузен? Как да се противопоставим на опасните условия на труд в подизпълнителските сектори? Дойде ли време да надигнем глас срещу ужасните условия на труд в почистването, доставките, строителството?

Във втората част на срещата показахме документалния филм „Занаяти по наследство“ на реж. Осман Юсеинов и Дувар Колектив, който разглежда занаятчийския живот в квартал Столипиново и трудолюбието на жителите му, които са принудени да се справят в условия на трудова несигурност и дискриминация.

В края на прожекцията направихме онлай мост между Хофелд и Столипиново, в който зрители и автори успяха да разменят впечатленията си. Една от зрителките, дългогодишна жителка на Хофелд обърна внимание на приликите между Хофелд от нейното детство и Столипиново – и двата са квартали на разнородни етнически групи, които въпреки различията си живеят мирно и в съдружие. Друг коментар на социолог от местния университет обърна внимание на мястото на занаятчийските продукти в днешния свят на индустриално производство, какъв е социалния контекст, в който майсторите успяват да намерят пазар на продуктите си? Накрая местна създателка на филми и фотографка похвали авторите на филма за окото към детайла и майсторската работа при избор на протагонисти и тяхното представяне, като борбени и горди от своя труд хора.

Сърдечни благодарности на Центъра за култура Хофелд (Solidarische Gesellschaft der Vielen e.V.) за тяхната покана и специално на Lena Wiese, Jan Lemnitz и Anna.