Изявления

Пореден протест с искане за отговор на въпроса за смъртта на Рефат Сюлейман и за справедливост за всички работници мигранти

В дъждовния следобед на 26 март 2023 г. около 200 души се събраха пред прокуратурата в центъра на Дуисбург, за да поискат справедливо разследване на смъртта на Рефат Сюлейман и справедливост за всички работници мигранти в почистващата индустрия. Пет месеца след смъртта на българския индустриален чистач от турски произход в Thyssenkrupp Steel, Burckhausen прокуратурата все още не е предоставила никаква информация и не се е свързала със семейството на починалия. 

Само два дни преди протеста службата за здравословни и безопасни условия на труд към областната управа на Дюселдорф обяви, че приключилото разследване не е разкрило никакви индикации за причината за смъртта. Дагмар Грос, говорителка на областната управа, обясни, че разследването е разгледало подробно правилата за здравословни и безопасни условия на труд, инструкциите за работа и договорните споразумения между отговорните организации, но не е открило доказателства за причината за смъртта. В това изявление обаче не се посочва дали са били установени нарушения на принципите за здравословни и безопасни условия на труд от страна на работодателите и дали са били организирани коригиращи действия за подобряване на безопасността на труда. От името на Thyssenkrupp Steel и наетите почистващи фирми настояваме за публикуване на пълния доклад, за да се изясни наличието на потенциално опасни условия на труд и практики. 

Един ден по-късно бяха налични резултатите от вътрешното разследване на TKS, които почти дословно потвърдиха изявлението на щатското правителство: „Нито нашите, нито тези на щатското правителство разследвания на инцидента до момента не са довели до никакви констатации.“ Ръководството на компанията потвърди, че безопасността на работното място остава „основен приоритет“ и че стандартите за безопасност се прилагат „еднакво“ за вътрешните и външните служители. Това изявление беше повторено и на критичното събрание на акционерите на 3 февруари 2023 г.: „Ние не правим дискриминация между нашите собствени служители, партньорски компании или посетители“ се използва от компанията, за да прехвърли отговорността и да отрече широко известната практика на неравно третиране на работниците. Това е откровено лицемерие пред лицето на многобройните случаи на смърт и наранявания на собствените ѝ служители. Най-новият от тези случаи се случи само един месец след смъртта на Рефат Сюлейман, 23-годишен електротехник от TKS, който получи тежки изгаряния във фабриката за горещи ленти и почина от нараняванията си няколко дни по-късно. 

Протестът, свикан от семейството на Рефат и подкрепен от мигрантската инициатива „Столипиново в Европа“ и други български общности, беше третата поред демонстрация. Първата спонтанна демонстрация на българската общност в Дуисбург се състоя на 17 октомври 2022 г. след изчезването на Рефат и неуспешните издирвателни операции на полицията и ръководството на фабриката. В същия ден тялото на Рефат е намерено от негови колеги, които започват независима операция по издирване, след като наблюдават подозрителните усилия на полицейските органи. Опасявайки се от неадекватно и необективно наказателно разследване, което е било предрешено от самото начало, повече от 2000 работници, членове на семействата им и поддръжници излязоха на шествие до вратите на завода на ThyssenKrupp на 23 октомври 2022 г. Протестното шествие миналата неделя беше организирано под мотото „Справедливост!“. (Справедливост!). С протестното шествие мигрантската общност обърна внимание не само на несправедливостта и унижението, на които са подложени мигрантите в германската правна система, но и на расизма и експлоатацията, на които са подложени в много области на живота и работата. 

Участниците призоваха да се сложи край на подизпълнителството в сектора на почистването – искане, повдигнато от „Столипиново в Европа“ и ясно изразено в онлайн петицията, която в момента има повече от 2300 подписа и ще бъде официално предадена на съответните партньори в диалога следващата седмица. Говорителите на „Столипиново в Европа“ за пореден път изясниха своята позиция: „Точните обстоятелства за смъртта на Рефат остават неясни, но няма съмнение, че лошите условия на труд, създадени от подизпълнителите, засягат здравето и безопасността на работниците, насърчават конкуренцията между работниците, подклаждат конфликти между работниците и техните ръководители и създават среда, в която се разпространяват злополуки и злоупотреби. Това мнение беше споделено от представителите на Революционната младежка лига, като един от членовете обясни, че баща му, който дълги години е работил в същата фабрика, е починал от рак на белия дроб и че TKS не е поела отговорност за смъртта на баща му. Той допълни, че животът на работниците е без значение пред лицето на печалбите на компанията и че работниците и техните семейства могат да изправят отговорните лица пред съда само ако се обединят.

Свидетелството на съпругата на Рефат повтаря това, като пита енергично и решително: „Какво направиха със съпруга ми? Защо умря? Искам да знам истината!“. Тя добави, че след изчезването на Рефат е поискала обяснение от първия му работодател, който потвърдил, че Рефат не е работил на опасни места. „Ако това е така, как така тялото му е намерено в басейн за шлака във високорискова зона?“, попита тя, а въпросът ѝ бе подкрепен от други протестиращи, които потвърдиха, че няма да се откажат, докато не получат отговор на този въпрос. Майката на Рефат разказа за срещата си с екипа по сигурността на фабриката, който първоначално след изчезването на сина ѝ твърдял, че той не е бил на площадката на TKS. Същото твърдение, изказано с много расистки тон, е било казано на „Столипиново в Европа“ от редактора на местен вестник. 

Полина Манолова от „Столипиново в Европа“ изтъкна, че семейството на Рефат е било самостоятелно от самото начало и не е получило никаква административна или финансова подкрепа или практическа помощ нито от германски, нито от български институции. Отказът на българския посланик в Германия да осъди публично експлоататорските условия на труд и да призове за прозрачно и правилно разследване на смъртта на Рефат, както и отказът да участва в протестите и да обясни позицията си на българската общественост, показват пълното безразличие на българската държава, каза тя. Сюлейман Гюркан, служител на TKS и член на работническия съвет на IG BAU и IHG, добави, че в личен разговор е поискал по-активно участие на българското социално аташе в разследването и в контрола за справедливо отношение към семейството, но отново не е имало интерес. 

Манолова допълни, че причините за смъртта на Рефат не се крият само в трудовата експлоатация и проблемите със сигурността, но и в общия институционален расизъм и дискриминация, на които източноевропейските работници мигранти са подложени от социалните институции и град Дуисбург. Многобройните „възпиращи мерки“, предприети от местните власти – постоянни изселвания, полицейски тормоз и злоупотреби и поддържане на многобройни бариери пред социалните услуги – са мерки, които водят до несигурни жилищни и трудови условия и правят хората зависими от опасен и унизителен труд. Филип Лотолц, говорейки от името на „Столипиново в Европа“, заяви, че мълчанието на властите не може повече да се толерира. „Достатъчно е. Няма да позволим този случай да бъде прикрит, както предишните. Искаме информация, искаме справедливост.“ Фердинанд Йорданов от същата инициатива призова близките колеги на Рефат и целия трудов колектив да продължат да подкрепят борбата за безопасни и справедливи условия на труд, за да се спре броят на смъртните случаи в ТКС.

Демонстрантите осъдиха позицията на IG Metall, изразена преди протеста, която по същество повтаряше линията на компанията за отричане на отговорност, поддържане на високи трудови стандарти и равнопоставено третиране на работниците. Изявлението на 1-вия упълномощен представител на IG Metall Карстен Каус, че TKS „планира да премахне временната работа“, беше посрещнато скептично от мнозина, които с право посочиха, че забраната няма да се отнася за дружествата с външни договори. Нещо повече, предложеното решение беше възприето като изключително цинично, като се има предвид отказът на синдикатите да се занимават активно с тежкото положение на наетите чрез агенции работници и отговорността им да въведат трудови механизми и политики, които да поставят сигурността на работните места на първо място в приоритетите на предприятието. 

Протестиращите категорично изразиха решимостта си да продължат масовите акции и публичните кампании, докато отговорните за смъртта на Рефат Сюлейман не бъдат изправени пред съда и не се подобрят условията на труд на всички работници в почистващата индустрия. „Столипиново в Европа“ е в челните редици на тази борба и ще продължи да оказва натиск върху съответните органи и да изкарва наяве смъртоносните практики на подизпълнителите и ТКС. Ще продължим да се борим за достойни условия на труд за всички работници в сектора на индустриалното почистване и за пълното премахване на подизпълнителските договори с TKS и всички външни изпълнители!