За нас

“Столипиново в Европа” е доброволно и независимо сдружение с нестопанска цел, което си поставя за задача защитата на правата и интересите на мигрантските общности от Източна Европа в различни части на Германия и Европа. Идеята за създаването на сдружението се зароди сред членовете и съмишлениците на българското сдружение “Жители на Столипиново”, които от години се трудят и живеят извън границите на България.

В последните години, Столипиновци, както голяма част от населението на България, са принудени да търсят прехраната си зад граница. Животът на много семейства от квартла се разделя между две или повече държави – някои от нас пътуват за кратки периоди от време, други се установяват за по-дълго, а цели семейства напускат домовете си и се заричат никога повече да не се завърнат. Истината е, че каквито и да са причините за миграцията, проблемите, с които много от нас се борят от години, като осигуряването на добри жилищни условия, дискриминационно отношение от страна на местните власти и неприемливи условия на труд – продължават да ни съпътстват и в чужбина. За никой не е тайна, че представителите на малцинствените общности от източна Европа не са посрещани с отворени обятия от богатите страни членки на Еворпейски Съюз. В последните години станахме свидетели на чудовищното погазване на правата ни на предвижване и живот в ЕС – от незаконни депортации на цели семейства, отнемане на социални и здравни права, акции на полицейски произвол и насилие, до гласното заявяване на властеимащите, че ‘бедните имигранти’ от България и Румъния нямат място в Западна Европа.

За да променим всичко това трябва да действаме заедно, като общност, обединена въпреки етнически и религиозни различия. “Столипиново в Европа” си поставя за цел именно борбата срещу потъпкването на правата на най-уязвимите сред нас, социалната им сегрегация, институционалната и социалната им дискриминация и ограничения им достъп до услуги в различните западноевропейски държави. Чрез насърчаване на солидарността, равнопоставеността и колективната грижа, се заемаме се със задачата да дадем видимост на проблемите на източноевропейските мигрантите и да им предоставим юридическа и административна помощ в решаването им. Стига други са говорили от наше име, стига са определяли кои сме и от какво имаме нужда! Време е да се обединим и да взимаме решенията сами!

Neue Videoreihe: “Wer sind wir?” – Porträts aus Stolipinovo

Diese Videoreihe erzählen unsere in Deutschland lebenden Nachbarn von ihren Erfahrungen mit Arbeit, Unterkunft und sozialen Rechten in Deutschland, sowie über Gründe für ihreAusreise und ihre Träume für die Zukunft.

Wenn ihr eine Video-Story zu unserem Projekt beitragen möchtet, sendet uns bitte eine E-Mail an stolipinovoeuropa@gmail.com. Und nun Film ab für das erste Video mit Nasko:

/////

Нова серия видея: “Кои сме ние?” – Портрети от Столипиново

В тази серия нашите съседи, живеещи в Германия, разказват за опита си с работата, жилището и социалните права в Германия, както и за причините да заминат и мечтите си за бъдещето. Ако желаете да предоставите видеоматериал за нашия проект, моля, изпратете ни имейл на адрес stolipinovoeuropa@gmail.com